یادداشت سردبیر- سهيل آل رسول
شماره 2 فصلنامه عمران رهاب
سياستهاي كلي برنامه ششم به عنوان مهمترين سند بالادستي برنامه و سومين گام از سند چشم انداز از جمله کلیدی ترین موضوعات برنامه ریزان و دستاندرکاران برنامه های کلان کشور در سال 94 و آغاز سال 95 (با توجه به گره خوردن به لایحه بودجه سال 95) بود که با توجه به افت و خیزهای فراوان در برنامه های توسعهای قبلی به ویژه برنامه پنجم این بار با حساسیت و دقتی دوچندان محل بحث و نقد قرار گرفته است.
هدفگذاری کلیدی این برنامه ارتقاء به رشد اقتصادی 8 درصد در طول برنامه و دستیابی به ضریب جینی 34% عنوان شده که با توجه به شرایط رکورد حاکم بر اقتصاد طی 4 سال گذشته و تجربه حتی رشد منفی طی این سالها از جمله نقاط هدفگذاری پرحاشیه طرح محسوب میشود به نحوی که انتظار میرود پس از تجربه رکودی اینچنین ایجاد و شتابگیری توسعه چندان هم سهل و قابل دسترسی نباشد.
در خصوص محورهای تهای کلی هم " اقتصاد مقاومتی "، " پیشتازی در عرصه علم و فناوری " و " تعالی و مقاومسازی فرهنگی " مطرح شده است که جایگیری این محورها در ارکان برنامه به منظور پیاده سازی آن نیز از نکات قابل تأمل بوده است.
از نکات کلیدی که در هر برنامه کلان مطرح میشود سطح و یا حد تفضیل آن است دستاندرکاران تلاش داشتند برای بخش و فرابخش در سطح راهبردی و در موضوعات خاص تا سطح عملیاتی پیشروند تا به عنوان اسناد بالادست پس از تصویب برنامه عملیاتی بخش و فرابخش تدوین گردد.
شناسایی نقاط بحرانی آتی نیز در سه موضوع آب، محیط زیست و صندوقهای بازنشستگی انجام شده است و اولویتهای موضوعی شامل معادن و صنایع معدنی-IT- ترانزيت ريلي-گردشگري- بهبود فضاي كسب و كار و اشتغال به همراه تأمين منابع مالي و توانمندیسازی فقرا معرفی شدهاند.
با این مقدمه کوتاه ازمحتوی کلان برنامه ششم دو موضوع مهم مورد توجه و حائز اهمیت جدی است اولأ تحقق یا عملپذیری اهداف تدوین شده و حرکت در راستای محورهای اصلی برنامه و دوم ساختار اجرایی پیاده سازی برنامه مذکور است به نحوی که تجربه فاصله و شکاف عدم تحقق در برنامه پنجم به نحو مشابه تکرار نگردد.
با نگاه اجمالی بر فرایند تدوین برنامه ششم شاید این مهم قابل نقد و بررسی باشد چرا که در همان ساختاری که به عنوان زیر مجموعه معاونت برنامهریزی و ستاد برنامه ذیل نظر شورای اقتصاد و هیأت دولت این برنامه تدوین شده (ریشه عمده احکام پیشنهادی در وزارت خانه مرتبط و یا نهادهای وابستهای بودهاند.) که پس از تصویب همکار، مجری و یا ناظر برنامه مذکور خواهند بود.
ظرفیت صادرات ۳۰ میلیارد دلاری خدمات فنی و مهندسی
سهم مسئولیت مهندسی در حادثه اتوبوس دانشگاه آزاد
توسعه طرح هاي مطالعاتي؛ راهبردي مؤثر براي كاهش بيكاري در شرايط ركود
برنامه ,ششم ,سال ,توجه ,تدوین ,تجربه ,برنامه ششم ,برنامه و ,به عنوان ,توجه به ,با توجه
درباره این سایت